Logo Pálenice Znětínek

O nás

Náš provoz je situován na okraji malebné vesnice Znětínek na Vysočině.

Provoz pálenice byl zahájen na podzim roku 2011 v přestavěných prostorách bývalého hospodářského stavení při rodinném domě. V roce 2014 jsme přebudovali další prostory a rozšířili naše zařízení o kompletní linku na přípravu kvasu z ovocné šťávy, tzn. pračka (myčka) na ovoce s drtičem od firmy Voran. V roce 2021 se nakoupil pásový lis, sedimentační nádoby, paster a zařízení na stáčení moštů do 3 lt., 5 lt. event. 10 litrových bagů s výpustí. 

V roce 2020 byl vybudován sklad kvasu s plochou téměř 250 čtverečních metrů.

V současnosti disponujeme dvěma destilačními kotli o objemu 150 a 300 litrů. Naší snahou je individuální přístup ke každému zákazníkovi. Začátečníci si mohou nechat kompletně připravit kvas z dovezeného ovoce, tzn. jádrové ovoce podrtíme (nebo vylisujeme – pouze větší množství po předchozí dohodě), peckové ovoce pomačkáme a necháme kvasit. Pěstiteli umožníme přítomnost nejenom při samotné destilaci, ale i při nakládání ovoce, aby se také něčemu přiučil.

Každého zákazníka obsloužíme individuálně. Kvasy zásadně neslučujeme! Při opravdu malém množství kvasu, trváme na přítomnosti zákazníka při výrobě. Co si kdo doveze, to si i odveze! Každému říkám: „co dovnitř, to ven“. Myšleno tak, že pokud naplním kotel nekvalitním kvasem, nemohu očekávat kvalitní destilát. 

Nejčastější vadou kvasů se kterou se setkávám je, že ovoce nekvasí anaerobně, tzn. za nepřístupu vzduchu!! Pěstitel musí zajistit únik oxidu uhličitého, vznikajícího při kvašení, ale zároveň musí zajistit, aby do sudu zejména při konci kvašení, nebo po dokvašení nevstoupil vzduch. Přístup vzduchu při kvašení poznám na první pohled. Sud je často plný octomilek a vrchní deka je zoctovatělá. V lepším případě deku odeberu. V horším případě (což je častější) deka již odebrat nejde, protože se při nakládce, nebo již dříve potopila. Odpověď zákazníka je vždy stejná. Dělám to tak už léta a kořalka je vždy dobrá. Na to nelze říci nic jiného než, že buď má zákazník velmi nízké nároky na kvalitu destilátu, nebo jinde kvasy záměrně míchají (kvalitní + méně kvalitní kvas), aby byl „každý spokojený“. Za těch 13 roků jsem již slyšel tolik historek a příběhů, že by to dalo na knihu.

Listí, větve, shnilé nebo plesnivé ovoce jsou řekl bych ojedinělé případy.

Logo

Pravidla, dle kterých se v Pěstitelské pálenici vše řídí, jsou stanovena především v Zákoně č. 61/1997 Sb. ve znění pozdějších aktualizací.