O moštárně
Zpracováním ovocných štáv zpravidla z jádrovin, bobulovin, nebo zeleniny se zabýváme od roku 2021. Naše technologie je složena ze zařízení rakouského (Voran) a českého (Biopress) výrobce. Pasterizované ovocné šťávy zákazníkům stáčíme dle jejich požadavků do 3lt., 5lt., event. 10 lt. BAG-IN-BOXŮ.
Moštujeme zpravidla 2x týdně, dle velikosti úrody. Jádrové ovoce z důvodu pro nás snažší manipulace vozte prosím pouze v pytlích. Pytle Vám vrátíme při výdeji společně s moštem. Kořenovou zeleninu (zpravidla mrkev, nebo červenou řepu) vozte vždy čisté, nejlépe okrájené. Zelenina se přidává zpravidla k jablkům pouze v poměru 3-5%! Hrušky na ovocné šťávy musí být tvrdé! Měkké a moučnaté ovoce nelze zpracovat. Z důvodu, že nechávame u moštů tzv. "sednout kal", není možné zpracovat ovoce tzv. na počkání. Po zpracování vždy voláme, event. píšeme sms.
-
Destilace
Destilujeme v kotli o objemu 150l a 300l, jak ovocné kvasy, tak i víno. Vznikne Vám tak destilát o 60 – 65% obj. a.a. během 1,5 – 3 hod., dle množství kvasu a použitém destilačním kotli.
-
Uskladnění kvasu
Disponujeme prostory a nádobami k uschování Vašeho kvasu. Pravidelně kontrolujeme kvalitu kvasu a snažíme se jej ve vhodný okamžik zpracovat.
-
Příprava ovoce
Poskytujeme praní ovoce, drcení případně lisování – 3 Kč bez 21% DPH/kg ovoce.
-
Zapůjčení či prodej kvasných nádob
Kvasné nádoby si u nás můžete zakoupit, nebo vypůjčit. Tato služba je limitována počtem kusů, proto nás raději kontaktujte.
-
Odvoz mače k destilaci a zpět
Odvoz kvasu, ovoce (od zákazníka) i pálenky (k zákazníkovi) – cena smluvní dle lokality a vzdálenosti.
Pravidla, dle kterých se v Pěstitelské pálenici vše řídí, jsou stanovena především v Zákoně č. 61/1997 Sb. ve znění pozdějších aktualizací.